Ostar

Hos oss så finner du allt från en otroligt krämig Brillat Savarin till en kaxig Gruyére.

Besök oss och hitta din nya favorit, eller be oss hjälpa dig sätta samman en magisk ostbricka som kommer få dina gäster att aldrig tacka nej till framtida inbjudningar.

Hårdostar

I vårt grundsortiment av hårda dessertostar finns ett stort utbud av bla franska, italienska och schweiziska ostar såsom Comté, Appenzeller, Parmigiano Reggiano och den fantastiska Occelli in foglie di castagno. Vi har även de bästa sorterna av Pecorino och den gudomligt goda Emmentaler.

Vi är även väldigt stolta över våra egenlagrade vardagsostar! Vi på Ostboden har ett ostlager som är fullt av härligt lagrade ostar. Vad sägs om en långlagrad Grevé? Eller en 36 månaders Västerbottensost? Herrgård och Präst, alltid över 24 månader i lagring.

Danska favoriter såsom Danbo, Skipper och Havarti har alltid en fin lagring hos oss med mycket smak och doft. Precis så som man vill ha dem!

Fakta om hårdost

Osten är pressad och har låg vattenhalt vilket bidrar till att osten blir hårdare i textur. Redan efter 3 månader har osten låg eller ingen laktos. Mer lagring gör att halten för Umami stiger, samtidigt som osten får mer styrka och smak. 

Generellt sett anser vi på Ostboden att när en hårdost är lagrad mellan 2-3 år så har den nått sitt esse och då smakar som bäst!

Grönmögelostar

Bland våra mögelostar finns storfavoriten Roquefort, den kryddiga Verzin från norra Italien och den krämiga Monta gnolo samt klassikerna som Gorgonzola, St Agur och Englands Stolthet Stilton.
 
Vi har även flera härliga svenska mögelostar som Sörmlands ädel, Bredsjö blå och Skärvångens Ädla.  
 

Fakta om Grönmögelostar

Blå- eller grönmögelost?
Ja, egentligen är det nyanser av samma ost. De är oftast mjuka i textur men visst finns det de som är fasta också såsom Stilton eller Fourme d’Ambert. 
Oftast är grönmögelostarna de som är krafigast och saltast på ostbrickan.
 
Man framställer en grönmögelost genom att tillsätta en mögelkultur som heter Penicillium Roqueforti, vilket finns naturligt i grottor. 
 

Kittostar

Bland de härliga kittostarna finns flera favoriter. Epoisse, champagnetvättad Langres, den fantastiska opastöriserade gårdstaleggion. Pont Leveque och tuffingarna Maroilles och Munster, perfekta för ostälskaren som söker karaktär i ostarna.

Under rätt säsong kan du hitta den fantastiska Mont d’Or i disken! En mjuk ost med en blandning av både kitt och vitmögelyta som med fördel äts varm.

Fakta om kittostar

Vanligast är att man framställer kittostar från ko-mjölk. De är oftast mjuka och krämiga i texturern och kan variera enormt smakmässigt. Vissa är milda och snälla medans andra är kraftiga i smaken.

När man tillverkar en kittost så penslar eller tvättar man ostens skorpa med en borste som är lätt fuktad i en femprocentig saltlösning samt en tillsats av bacterium linens.

Bakterierna börjar då mumsa i sig saltet på ostens skorpa, vilket bidrar till den rödaktiga färgtonen och den unika doften och smaken.

Vitmögelostar

Den mest populära och välkända vitmögelosten är Brie. Den finns i flera olika varianter och vissa är smaksatta med tryffel eller calvados.

Ostbodens favorit är Brie de Melun, den inte lika välkända kusinen till Brie de Meaux. Mer gräddiga varianter är Drottningens favorit, Brillat Savarin eller dens syster, Delice de Bourgogne. Krämiga och lätt syrliga i smak.

Camembert di bufala, en italiensk vitmögelost gjord på 100% buffelmjölk är en fantastisk ost som nästan är ett måste på ostbrickan.

Fakta om vitmögelostar

Vitmögelostar blir till genom att stryka mögelsvamp på ytan av osten. Möglet sprider sig då jämt på utsidan av osten och en doft som ofta påminner om champinjon uppstår.

Smaken är ofta lite mildare men det finns även de vitmögelostar som är skarpare i smak och doft, tex Brie de Melun. I vissa fall kan man även tillsätta grädde i osten, vilket gör att den passar utmärkt till Champagne.

Färskostar

Har du prövat vår härligt färska Burrata? Eller Mozzarella? Då är det dags! De kommer direkt från de små gårdarna i Italien och är verkligen fantastiska!

En säsongsfavorit vi har är den korsikanska fårosten Brin d’Amor. Täckt med härliga örter från korsika. En unik smakupplevelse.

Fakta om färskostar

Oftast är färskosten den mildaste av alla ostar då den inte har någon lagring på nacken som kan ge den smak.

Ostarna är krämiga och har en syrlig och frisk karaktär. Det är vanligt att man smaksätter färskostar med bla tryffel, örter eller vitlök.

Svenska ostar

Vi brinner för närproducerade och gårdstillverkade delikatesser.

I vår butik har vi ett brett utbud av härligheter från bla Skärvången i Jätmland, Jürss mejeri från Sörmland, Bredsjö från Västmanland och ostfavoriterna Tegel och Wrångebäck från Almnäs bruk i Västergötland.

Fondue och Raclette

Vi har alltid Raclette både från Schweiz och Frankrike i butiken.

Vi hjälper dig gärna att hitta rätt ost till din Fondue, såsom Emmentaler och Gruyere.

Get & Fårost

Utbudet av get- och fårostar i butiken är alltid stort. Passa på att fråga vad som är absolut bäst för stunden så hjälper vi dig att hitta rätt!

Vi har allt från de små torra Crottin de Chavignol, till sotade varianter som St Maure och Selles sur cher. Hårda ostar som Tomme de Brebis, Itchebai, Tomme de chevre och den spanska klassikern Manchego.

En ost som ligger oss varmt om hjärtat är spanjoren Monte enebro. En getost med mycket smak och karaktär och som tidigare blivit utsedd till Världens bästa ost.

Rulla till toppen