OSTAR

Hårdostar

Osten är pressad och har låg vattenhalt vilket bidrar till att osten blir hårdare i konsistens. Redan efter tre månader har osten låg eller nästan ingen laktos. Mer lagring gör att halten för Umami stiger samtidigt som osten får mer styrka och smak. Generellt sett anser vi på Ostboden att när en hårdost är lagrad mellan 2-3 år så har den nått sitt esse och smakar då som bäst!

ostboden2016-fotoEmelie-1586

Exempel på hårdostar är Gruyere, Comté, Mimolette och Grevé.

Dryckestips till hårdostar: Öl passar otroligt bra till många hårdostar annars går Riesling utmärkt att servera till alpostar.

I vårt grundsortiment av hårda dessertostar finns ett stort utbud av franska, italienska och schweiziska ostar såsom Comté och flera sorters Appenzeller. Vi har även de bästa sorterna av Pecorino från Sardinien.

I det svenska sortimentet hittar du vällagrade ostar såsom en 26 månaders Grevé och långlagrad Västerbottensost.

 

Kittostar

Vanligast är att man framställer kittostar från Ko-mjölk. De är oftast mjuka och krämiga i konsistensen och kan variera enormt smakmässigt. Vissa är milda och snälla medan andra är riktigt kraftiga i smaken. När man tillverkar en kittost så penslar eller tvättas ostens skorpa med en borste som är lätt fuktad i en femprocentig saltlösning samt en tillsats av bacterium linens. Bakterierna börjar då mumsa i sig saltet på ostens skorpa, vilket bidrar till den röda färgtonen och den unika doften och smaken.

20150915_171411

Några exempel på sagolika kittostar är: Epoisses, Livarot, Stinking Bishop och Taleggio.

Drycktips till kittostar: Blommigt eller fruktigt vitt vin, såsom Chardonnay eller Gewurztraminer. Öl är också en vinnare att kombinera ihop med kittostar.

Vi har den fantastiskt goda opastöriserade gårdstaleggion hemma. Nytt är också en Taleggio på getmjölk, ett måste att pröva på! Epoisses är en annan storfavorit hos oss med mycket god smak. En ost det är lätt att fastna för!

 

Färskostar

Oftast är färskosten den mildaste av alla ostar eftersom den inte har någon lagring på nacken som kan ge den smak. Ostarna är krämiga och har en syrlig karaktär. Det är också vanligt att man smaksätter ostarna med bland annat vitlök eller örter. Bra exempel på det är Le Rule och den underbara korsikanska fårosten Brin d’Amor.

20160321_175233

Exempel på härliga färskostar: Burrata, Mascarpone och Ricotta.

Dryckestips till färskostar: Helst vita viner som inte dominerar ostarna såsom Chardonnay eller Muga.

Har du prövat vår härliga Burrata? Den kommer med flyg en gång i månader och är så färsk den kan vara, endast timmar gammal när den kommer till oss i butiken! Unik, och ett måste att pröva på!

Get- och fårost

Här finns ett urval av allt från pyreneisk ost som Itchebai till vår franska Le Petit Fiance (Lilla Fästmannen). Vi har även den krämiga, kraftiga spanjoren Monte Enebro med aska runt omkring som utsågs till världens bästa ost 2011. Varför inte prova på den lokala favoriten, Gullspiras guld?Ostboden 1-72
Utbudet av getostar i butiken är alltid stort, passa på att fråga vad som är absolut bäst för stunden så hjälper vi dig att hitta rätt!

 

Grönmögelostar

Blå- eller grönmögelost? Ja, egentligen är det nyanser av samma ost. De är oftast mjuka i konsistensen, men visst finns det de som är fasta också såsom Stilton eller Bredsjö blå. Oftast är grönmögelostarna de som är kraftigast och saltast på ostbrickan. Man framställer en grönmögelost genom att tillsätta en mögelkultur som heter Penicillium Roqueforti, som naturligt finns i grottor.

ostboden-fotoEmelie-1142Kungen av mögel är Roquefort. Andra fina exempel är Gorgonzola dolce och St. Agur.

Drycktips till grönmögelostar: Det söta Portvinet är en klassiker till den salta osten, annars brukar vita viner vara det perfekta valet till grönmögelostar, exempelvis Sauternes.

Bland våra blåmögelostar finns bland annat favoriten Verzin från Italien och härliga svenska blåmögelostar som Sörmlands ädel och Bredsjö Blå. Såklart har vi även de underbara klassiska ostarna Stilton och Roquefort! Ett tips är att pröva vår gorgonzola dolce, krämigare går inte att hitta.

 

Vitmögelostar

Vitmögelostar blir till genom att stryka mögelsvamp på ytan av osten. Möglet sprider sig då jämt på utsidan av osten och en doft uppstår som ofta påminner om champinjon. Smaken är ibland mildare men det finns också de vitmögelostar som är skarpare i smak och doft, till exempel Brie De Melun. I vissa fall kan man även tillsätta grädde i osten, vilket gör att den passar utmärkt till champagne. En av dessa ostar är Drottningens favorit, Brillat Savarin och dit kan även Delice De Bourgogne räknas.

20160509_123436

Dryckestips till vitmögelostar: Champagne eller mousserande rosévin.

Två av våra härliga franska favoriter är Boursalt och Brillat savarin, förtrollande goda. I rätt säsong går även den härligt krämiga Mont dór att hitta i ostdisken.

 

Svenska ostar

Vi brinner för närproducerade och gårdstillverkade delikatesser. I vår butik har vi ett brett utbud av härligheter från bland annat Skärvången och Åsberget från Jämtland, Jürss från Sörmland, Gullspiran från Uppland och Bredsjö från Västmanland.

kräfta

Vi har även ett stort utbud av svenska hårdostar, ostar med mycket karaktär! Kom och smaka vår Grevé som är lagrad i 26 månader. Hos oss hittar du också ett utbud av magra alternativ med smak, samt en mängd danska tuffingar som Gamle Ole och Skipper.

 

Fondue och Raclette

I butiken hittar du schweizisk och fransk Raclette. Vi hjälper dig även att hitta rätt ost till din fondue, såsom Emmentaler och Gruyére.